De Eumedion kennisbank

Eumedion is het forum en de bron voor corporate governance en duurzaamheid. Hier vindt u aanbevelingen, standpunten en onderzoeken van de afgelopen jaren.

Nieuws

11-10-2016

Eumedion vraagt beursbedrijven om inzicht in gevolgen van klimaatverandering en van het Klimaatakkoord

Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen zouden hun beleggers meer duidelijkheid moeten verschaffen over de gevolgen van klimaatverandering en van het Klimaatakkoord van Parijs. Dit staat in de Speerpuntenbrief 2017 die Eumedion naar de beursgenoteerde ondernemingen heeft gestuurd. De Speerpuntenbrief bevat onderwerpen die de bij Eumedion aangesloten institutionele beleggers bij de Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen in de aanloop naar het AVA-seizoen 2017 in dialogen aan de orde zullen stellen.

lees meer

10-10-2016

Eumedion steunt richtlijnvoorstel inzake openbaarmaking van per land betaalde belastingen

Eumedion steunt op hoofdlijnen het voorstel van de Europese Commissie om alle grote ondernemingen te verplichten om de (belasting)betalingen aan overheden openbaar te maken (publieke ‘country-by-country-reporting’). Dit stelt institutionele beleggers in staat tot een betere analyse van belastinggerelateerde onderwerpen en beter inzicht in het rendement/risicoprofiel van ondernemingen. Dit schrijft Eumedion in haar vandaag gepubliceerd statement over het richtlijnvoorstel.

lees meer

07-10-2016

Amra Balic (BlackRock) benoemd tot Eumedion-bestuurslid

Het Algemeen bestuur van Eumedion heeft tijdens zijn gisteren gehouden vergadering Amra Baliç voor twee jaar benoemd tot lid van het Algemeen bestuur. Mevrouw Baliç is bij BlackRock hoofd corporate governance en maatschappelijk verantwoordelijk beleggen voor de regio Europa, Midden-Oosten en Afrika (EMEA).

lees meer

Blog

29-09-16

De verspilling van verborgen honger

Door verborgen honger zitten meer dan twee miljard mensen gevangen in armoede en ziekte. Gezonde voiding is de sleutel tot welvaart, meer sociale gelijkheid en inclusieve economische groei. Volgens Eumedion-medewerker Daan Spaargaren reden genoeg voor institutionele beleggers om voedselkwaliteit en -zekerheid op hun engagementagenda te zetten.lees meer

17-06-16

Lange termijn en kwartaalberichten passen goed bij elkaar

Sinds 1 januari 2016 zijn beursondernemingen niet meer wettelijk verplicht om beleggers op kwartaalbasis te berichten over de financiële situatie. Kwartaalcijfers zouden volgens de wetgever te veel focus op de korte termijn kunnen leggen. Eumedion-directeur Rients Abma denkt dat het op vaste momenten informeren van de kapitaalmarkt over het reilen en zeilen juist begrip en vertrouwen van lange termijn beleggers kan voeden.lees meer

Agenda

Jubileumsymposium Eumedion

Op 16 november 2016 viert Eumedion haar tienjarig bestaan door middel van een jubileumsymposium in Utrecht. Sprekers als Karl Guha (bestuursvoorzitter Van Lanschot), Jaap Winter (o.a. commissaris bij Randstad Holding), Merel van Vroonhoven (AFM-bestuursvoorzitter), Jacob de Wit (bestuursvoorzitter Achmea Investment Management) en Daan Roosegaarde (Studio Roosegaarde) laten hun licht schijnen op het verleden, heden en toekomst van corporate governance en duurzaamheid. Toelating is alleen op basis van uitnodiging.

Nieuwsbrieven


meer nieuwsbrieven in de kennisbank

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

*Vereist veld