Actueel

Actueel

Eumedion roept op tot 'relevantie' boven 'consistentie' voor de classificatie van financiële instrumenten met kenmerken van eigen vermogen

Eumedion roept op tot 'relevantie' boven 'consistentie' voor de classificatie van financiële instrumenten met kenmerken van eigen vermogenNieuws · 20-03-2024

Eumedion verwelkomt de voorstellen van de International Accounting Standards Board (IASB) om de presentatie en toelichtingen met betrekking tot financiële instrumenten met kenmerken van eigen vermogen ('FICE') te verbeteren. Eumedion is in het bijzonder tevreden met de voorgestelde toelichtingsvereiste over de maximale verwatering die een FICE kan veroorzaken voor het aantal uitstaande gewone aandelen. Eumedion stelt voor om ook de potentiële verwaterende effecten op het stemrecht op te nemen in de toelichting. Eumedion schrijft dit in haar vandaag verzonden reactie op het IASB-consultatiedocument over FICE.


De belangrijkste zorg die Eumedion uit, betreft de voorgestelde classificatie van FICE. De IASB stelt een consistente benadering voor waarbij de initiële classificatie niet mag veranderen in de tijd, dus ook niet als de kenmerken van het instrument wezenlijk veranderen. Eumedion stelt dat in dergelijke gevallen juist relevantie zou moeten prevaleren boven consistentie. Relevantie brengt meer duidelijkheid voor beleggers en beperkt ook de ruimte voor het construeren van instrumenten die vooral gericht zijn op het generen van een gunstige classificatie.


Eumedion suggereert ook een inzichtelijker presentatieformaat voor incidentele gevallen waarbij een onderneming een putoptie heeft geschreven op de aandelen van een dochteronderneming die zij niet volledig bezit.

 

Eumedion betwijfelt noodzaak NBA-bevoegdheid om accountant aan onderneming toe te wijzen

Eumedion betwijfelt noodzaak NBA-bevoegdheid om accountant aan onderneming toe te wijzenNieuws · 18-03-2024

Eumedion betwijfelt of de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) de bevoegdheid moet krijgen om een beurgenoteerde onderneming een accountantskantoor ‘toe te wijzen’ als de desbetreffende onderneming er zelf niet in slaagt een accountantskantoor te contracteren. De recente toetreding van een aantal buitenlandse accountantskantoren op de Nederlandse markt duidt erop dat er geen sprake (meer) is van marktfalen. Dit schrijft Eumedion in haar vandaag aan de Tweede Kamer gestuurde commentaar op het voorstel ‘Wijzigingswet accountancysector’. 


Eumedion wijst er in haar commentaar op dat het aantal accountantskantoren dat de jaarrekening van beursgenoteerde ondernemingen mag controleren inmiddels is gestegen van zes naar acht door de registratie van twee accountantskantoren uit twee andere EU-lidstaten in Nederland. Deze twee ‘nieuwe’ oob-accountantskantoren gaan de jaarrekeningen controleren van de beursgenoteerde ondernemingen die tot voor kort geen accountantskantoor konden vinden. Op voorhand kan niet worden gesteld dat de kwaliteit van de jaarrekeningcontrole door de externe accountants van deze kantoren onder de maat zal zijn. Mocht de controle toch tekortschieten dan kan de Autoriteit Financiële Markten (AFM) de desbetreffende accountant voor de tuchtrechter dagen en kan zij in overleg treden met de publieke toezichthouders in de desbetreffende EU-lidstaten. Eumedion roept de Tweede Kamerleden daarom op om de voorgestelde NBA-aanwijzingsbevoegdheid te heroverwegen. 

Eumedion steunt voorgestelde ESMA-richtsnoeren voor toezicht op duurzaamheidsinformatie

Eumedion steunt voorgestelde ESMA-richtsnoeren voor toezicht op duurzaamheidsinformatieNieuws · 14-03-2024

Eumedion steunt het voorstel van de Europese koepel van beurstoezichthouders ESMA om de richtsnoeren voor het Europese geharmoniseerde toezicht op duurzaamheidsinformatie zoveel mogelijk synchroon te laten lopen met de al bestaande richtsnoeren voor het toezicht op de financiële informatie. Dit blijkt uit het vandaag ingediende Eumedion-commentaar op het ESMA-consultatiedocument over de voorgestelde richtsnoeren


Volgens Eumedion is synchronisatie van belang omdat beide soorten van informatie een belangrijke rol spelen in de beslissingen van beleggers om effecten te verhandandelen, te stemmen op aandeelhoudersvergaderingen (AVA’s) en om de dialoog aan te gaan met beursgenoteerde ondernemingen. Eumedion ziet verder een cruciale rol voor ESMA weggelegd voor het creëren van uniforme interpretaties van en toezicht op de toepassing van de Europese verslaggevingsstandaarden voor duurzaamheidsinformatie (ESRS) door de nationale beurstoezichthouders. 

Eumedion attendeert haar deelnemers op AVA-voorstel van Alfen

Eumedion attendeert haar deelnemers op AVA-voorstel van AlfenNieuws · 13-03-2024

Eumedion heeft haar deelnemers vandaag geattendeerd op een voorstel tot wijziging van de statuten van Alfen dat geagendeerd staat voor de op 9 april a.s. te houden aandeelhoudersvergadering (AVA). Het voorstel heeft betrekking op de invoering van de mogelijkheid om de AVA volledig digitaal te houden als het wetsvoorstel hieromtrent tot wet is verheven. Eumedion heeft dit voorstel aangemerkt als ‘controversieel’. 


Eumedion attendeert haar deelnemers sinds 2009 op AVA-voorstellen van Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen die verhoogde aandacht verdienen bij het bepalen van het stemgedrag. Een dergelijke 'alert' stelt een institutionele belegger mede in staat om het stemrecht op de AVA “geïnformeerd” uit te oefenen, zoals voorgeschreven door de Nederlandse Corporate Governance Code. Een alert is uitdrukkelijk geen stemadvies. Alerts worden ook naar de belangrijkste internationale stemadviesbureaus gestuurd, zodat zij een duidelijker beeld van de Nederlandse marktpraktijken krijgen en zij de kwaliteit van hun stemadviezen kunnen verhogen. Voordat een alert wordt afgegeven, wordt de desbetreffende onderneming gevraagd om commentaar te geven op de redenen waarom Eumedion het voorstel als ‘controversieel’ kwalificeert. Het commentaar wordt verwerkt in de definitieve versie van de alert, waardoor de informatiewaarde van het document verder toeneemt. Zoals aangekondigd in de Speerpuntenbrief 2024, worden alerts vanaf dit AVA-seizoen openbaar gemaakt.

Nieuwsbrief van februari 2024

Nieuwsbrief van februari 2024Nieuwsbrief · 29-02-2024

De februari-editie van de Eumedion Nieuwsbrief is vandaag gepubliceerd. De Eumedion Nieuwsbrief bevat een overzicht van de actuele corporate governance en duurzaamheidsontwikkelingen in binnen- en buitenland. 



'Highlights' in dit nummer zijn:

- Eumedion: volledig virtuele jaarvergadering alleen toelaatbaar in noodsituaties: 

- Tweede Kamer over het algemeen positief over wetsvoorstel aanpassing enquêteprocedure; 

- Europese Raad kan niet instemmen met CSDDD-onderhandelingsakkoord; 

- Ferrovial legt als eerste Nederlandse onderneming haar klimaatstrategierapport ter stemming aan AVA voor; 

- AFM: grote beursgenoteerde ondernemingen nog vaag over route naar klimaatneutraliteit in 2050. 

Eumedion: volledig virtuele jaarvergadering alleen toelaatbaar in noodsituaties

Eumedion: volledig virtuele jaarvergadering alleen toelaatbaar in noodsituatiesNieuws · 22-02-2024

Beursgenoteerde ondernemingen moeten alleen in noodsituaties een volledig virtuele jaarvergadering houden. In een dergelijke situatie staat de continuïteit van de besluitvorming of de veiligheid en de gezondheid van de vergaderbezoekers op het spel. Het houden van een fysieke of hybride jaarvergadering is in die situatie niet verantwoord. Dit schrijft Eumedion in haar vandaag naar de Tweede Kamer verstuurde commentaar op het wetsvoorstel dat het voor ondernemingen mogelijk maakt om aandeelhoudersvergaderingen (AVA’s) voortaan volledig virtueel te houden. 


Eumedion wijst er in haar commentaar op dat de ervaringen met een volledig virtuele AVA in de ‘pandemieperiode’ 2020-2022 wisselend waren. De verantwoordings- en beraadslagingsfuncties van de AVA kwamen in die periode niet tot moeizaam uit de verf. Het houden van de jaarvergadering in een fysieke of hybride variant moet daarom volgens Eumedion het uitgangspunt blijven. Wel moet elke beursgenoteerde onderneming de mogelijkheid tot het houden van een volledig virtuele AVA zo snel mogelijk in de statuten opnemen, om voorbereid te zijn op toekomstige noodsituaties. De voorwaarden tot het houden van een volledig virtuele AVA zouden ook in de statuten moeten worden opgenomen of in een apart protocol of reglement waarnaar in de statuten wordt verwezen. Eumedion kan zich verder voorstellen dat voor AVA’s anders dan de jaarvergadering – de zogenoemde BAVA’s – de voorwaarden iets soepeler worden gesteld. Als bijvoorbeeld een BAVA moet worden georganiseerd waarin uitsluitend kennis wordt gegeven van de benoeming van een nieuwe bestuurder, zou de onderneming ook de mogelijkheid moeten hebben om ‘uit te wijken’ naar de volledig virtuele variant. 

Aandeelhouders moeten meer mogelijkheden krijgen om klimaatbeleid bij beursondernemingen aan de orde te stellen

Eumedion: aandeelhouders moeten meer mogelijkheden krijgen om duurzaamheids- en klimaatbeleid bij beursondernemingen aan de orde te stellenNieuws · 15-02-2024

Het duurzaamheidsverslag moet, net als de jaarrekening nu, worden vastgesteld door de aandeelhoudersvergadering. Daarnaast moeten aandeelhouders van Nederlandse beursondernemingen de mogelijkheid krijgen om een voorstel tot aanscherping van het klimaatbeleid als niet-bindend stempunt op de agenda van de aandeelhoudersvergadering te laten plaatsen. Dit stelt Eumedion voor in haar vandaag verstuurde commentaar op het consultatiedocument over klimaatmaatregelen voor de financiële sector. 


Eind december 2023 is het Ministerie van Financiën een consultatie gestart over mogelijke wettelijke of alternatieve maatregelen om de bijdrage van financiële instellingen aan de klimaattransitie te versterken. In het vandaag verstuurde commentaar geeft Eumedion haar visie op klimaatmaatregelen voor de financiële sector. Eumedion wijst er in het commentaar op dat een belangrijke uitdaging waar institutionele beleggers en de wereld zich momenteel voor geplaatst zien klimaatverandering is. Het Klimaatakkoord van Parijs heeft tot doel de opwarming van de aarde te beperken. Beursondernemingen spelen een belangrijke rol bij de verduurzaming van de economie en de maatschappij maar institutionele beleggers kunnen hier – aldus Eumedion – op hun beurt ook een steentje aan bijdragen. Dat kunnen zij doen door in hun beleggingsbeleid niet alleen te kijken naar financiële informatie maar ook naar materiële duurzaamheidsrisico’s en -kansen. Daarnaast kunnen zij dit doen door ofwel financiële producten aan te bieden met een expliciete duurzaamheidsdoelstelling dan wel te beleggen in deze producten. 


De deelnemers van Eumedion onderschrijven het belang van een verantwoord en duurzaam beleggingsbeleid en zetten zich in om het duurzaamheidsbeleid bij Nederlandse beursvennootschappen te versterken. Eumedion meent dat van institutionele beleggers in hun hoedanigheid van actieve, betrokken, verantwoorde en duurzame aandeelhouders mag worden verwacht dat zij alles in het werk stellen om ervoor te zorgen dat ondernemingen waarin zij beleggen zich houden aan internationale afspraken op het terrein van (onder meer) klimaat en mensen- en werknemersrechten. Tegen deze achtergrond vindt Eumedion het wenselijk dat de wetgever het zelfregulerend vermogen door institutionele beleggers in hun hoedanigheid van aandeelhouders verder versterkt door 1) het duurzaamheidsverslag te laten vaststellen door de aandeelhoudersvergadering en 2) te verduidelijken dat een aandeelhouder een verzoek tot aanscherping van het duurzaamheids- of klimaatbeleid als niet-bindend stempunt op de agenda van een aandeelhoudersvergadering kan laten plaatsen. 

Eumedion medeondertekenaar van gezamenlijk beleggersstatement over Britse corporate governance-ontwikkelingen

Eumedion medeondertekenaar van  gezamenlijk beleggersstatement over Britse corporate governance-ontwikkelingenNieuws · 09-02-2024

Eumedion heeft een gezamenlijk beleggersstatement over de Britse corporate governance-ontwikkelingen ondertekend. Het statement is opgesteld door het International Corporate Governance Network (ICGN). In het statement uiten diverse institutionele beleggers en -koepelorganisaties hun zorgen over recente voorstellen die de Britse corporate governancestandaarden en de bescherming van aandeelhouders van Britse beursgenoteerde ondernemingen kunnen verzwakken. 


De voorstellen zijn in december 2023 door de Britse beurstoezichthouder FCA gepresenteerd. Eén van de voorstellen is om de verplichting voor de aan de Londense effectenbeurs LSE genoteerde ondernemingen te schrappen om grote overnames, afsplitsingen en omvangrijke transacties tussen verbonden partijen ter goedkeuring aan de aandeelhoudersvergadering voor te leggen. De FCA wil verder ondernemingen die met aandelen met meervoudig stemrecht naar de Londense beurs willen ruim baan. De meeste beperkingen die nu nog gelden om aandelen met meervoudig stemrecht in de notering te brengen, worden geschrapt. Het gaat dan onder meer om de maximumstem-verhouding van 20:1 tussen hoog- en laagstemrechtaandelen en de bepaling dat de hoogstemrechtaandelen hooguit vijf jaar mogen uitstaan. Volgens ICGN en de medeondertekenaars van het statement kunnen de voorstellen de risicopremie op Britse aandelen doen verhogen. 

EFRAG’s implementatieguidance t.a.v. waardeketen moet beter worden afgestemd op wetgeving

EFRAG’s implementatieguidance t.a.v. waardeketen moet beter worden afgestemd op wetgevingNieuws · 02-02-2024

De door EFRAG voorgestelde implementatieguidance ten aanzien van de reikwijdte van het begrip ‘waardeketen’ moet beter aansluiten op de reikwijdte van dit begrip in de richtlijn over duurzaamheidsverslaggeving (CSRD) en in de aankomende due diligence-richtlijn (CSDDD). Dit schrijft Eumedion in het vandaag ingestuurde commentaar op de voorgestelde implementatieguidance.


EFRAG voorziet de Europese Commissie van advies bij het opstellen van de Europese verslaggevingsstandaarden op het terrein van duurzaamheidsinformatie (ESRS). Voor een aantal begrippen uit de ESRS heeft EFRAG interpretatievoorstellen gepubliceerd. In het interpretatievoorstel van het begrip ‘waardeketen’ staat onder meer dat alle aandelen- en obligatiebeleggingen in ondernemingen als ‘zakelijke betrekkingen’ moeten worden beschouwd, waardoor bijvoorbeeld alle institutionele beleggers hieromtrent duurzaamheidsinformatie zou moeten worden gepubliceerd. Volgens Eumedion behoeft deze interpretatie nuancering. Zo  vallen fonds- en vermogensbeheerders niet onder de reikwijdte van de CSRD voor zover het beleggingen betreft van hun klanten. Ook de aankomende CSDDD bevat dergelijke vrijstellingen voor de financiële instellingen. 

Nieuwsbrief van januari 2024

Nieuwsbrief van januari 2024Nieuwsbrief · 31-01-2024

De januari-editie van de Eumedion Nieuwsbrief is vandaag gepubliceerd. De Eumedion Nieuwsbrief bevat een overzicht van de actuele corporate governance en duurzaamheidsontwikkelingen in binnen- en buitenland. 



'Highlights' in dit nummer zijn:

- Eumedion steunt wetsvoorstel tot verlaging drempels om enquêteprocedure te starten;

- Kabinet wil doorgaan met Corporate Governance Code en Monitoring Commissie;

- Europese Raad en Europees Parlement akkoord met versoepeling noteringseisen en prospectus- en marktmisbruikregels;

- Milieudefensie stelt ING Groep en ING Bank aansprakelijk voor onrechtmatig klimaatbeleid;

- Ook het Verenigd Koninkrijk breidt reikwijdte van in-control statement uit.

Eumedion steunt wetsvoorstel tot verlaging drempels om enquêteprocedure te starten

Eumedion steunt wetsvoorstel tot verlaging drempels om enquêteprocedure te startenNieuws · 22-01-2024

Eumedion steunt het kabinetsvoorstel om het voor aandeelhouders van alle Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen gemakkelijker te maken een enquêtezaak bij de Ondernemingskamer (OK) te starten. Dit schrijft Eumedion in haar vandaag verstuurde commentaar op het wetsvoorstel dienaangaande. 


Het kabinet wil de kapitaalseis voor aandeelhouders leggen op 1% van het geplaatste kapitaal of het houden van aandelen met een totale beurswaarde van ten minste € 20 miljoen. Momenteel moeten aandeelhouders van zogenoemde kleine beursgenoteerde ondernemingen nog 10% van het geplaatste kapitaal vertegenwoordigen of aandelen houden met een totale nominale waarde van ten minste € 225.000. Voor ‘grote’ beursgenoteerde ondernemingen gelden al de 1%- en € 20 miljoen-drempels. De hoogte van het geplaatste kapitaal is leidend voor de bepaling of een onderneming als ‘groot’ of ‘klein’ wordt aangemerkt. De wetgever ging hierbij uit van de gedachte dat hoe hoger het geplaatste kapitaal is, hoe groter de onderneming is en hoe lager de toegangsdrempels tot de OK voor aandeelhouders moeten zijn. Maar omdat in het recente verleden een aantal beursgenoteerde ondernemingen is overgegaan tot een verlaging van de nominale waarde van hun aandelen tot € 0,01 (dat medebepalend is voor de hoogte van het geplaatste kapitaal) kwam dit uitgangspunt van de wetgever op losse schroeven te staan. Ondernemingen die in de economische werkelijkheid groot zijn, zoals Adyen, Ahold Delhaize, Signify, Stellantis, Ferrari en Ferrovial zijn door de lage nominale waarde van hun aandelen in de juridische werkelijkheid klein. Tot tevredenheid van Eumedion zet het kabinet dit in het wetsvoorstel weer recht. 

Schragende partijen bereiken akkoord over codetekst voor ‘Verklaring omtrent risicobeheersing’

Schragende partijen bereiken akkoord over codetekst voor ‘Verklaring omtrent risicobeheersing’Nieuws · 22-12-2023

Alle schragende partijen van de corporate governance code (‘Code’), te weten het Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV), Eumedion, Euronext NV, de Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV), de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), de Vereniging van Effecten Uitgevende Ondernemingen (VEUO) en de Vereniging VNO-NCW, en de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) zijn tot een akkoord gekomen om een verklaring omtrent risicobeheersing (‘VOR’) in de Code op te nemen. Het uitgangspunt hierbij is dat beursgenoteerde vennootschappen voor het eerst over het boekjaar beginnend op of na 1 januari 2025 een VOR (nieuwe stijl) zullen gaan opnemen in het bestuursverslag. 


Om tot dit resultaat te komen is er een werkgroep gevormd onder leiding van Jaap van Manen. De werkgroep heeft een ambitieuze VOR nagestreefd. Met het voorstel houdt de werkgroep rekening met zowel nationale als internationale ontwikkelingen op het gebied van risicobeheersing. Wij zijn verheugd dat dit traject succesvol is afgerond en het voorstel om een VOR in de Code op te nemen door alle schragende partijen en de NBA wordt gedragen. Omdat er op dit moment geen monitoring commissie is heeft de werkgroep ervoor gekozen om het voorstel tot wijziging van de Code naar de ministers van Financiën, Economische Zaken en Klimaat en voor Rechtsbescherming te sturen.

Nieuwsbrief van december 2023

Nieuwsbrief van december 2023Nieuwsbrief · 22-12-2023

De december-editie van de Eumedion Nieuwsbrief is vandaag gepubliceerd. De Eumedion Nieuwsbrief bevat een overzicht van de actuele corporate governance en duurzaamheidsontwikkelingen in binnen- en buitenland. 



'Highlights' in dit nummer zijn:

- Carola van Lamoen vanaf eind april 2024 nieuwe Eumedion-bestuursvoorzitter;

- Schragende partijen bereiken akkoord over codetekst voor ‘Verklaring omtrent risicobeheersing’;

-  Europese instituties bereiken akkoord over definitieve tekst voor de 'Corporate Sustainability Due Diligence'-richtlijn;

- Unilever wil bonussen voor haar CEO en CFO minder afhankelijk maken van duurzaamheidsprestaties;

- Britse beurstoezichthouder verzwakt positie van aandeelhouders van Britse beursondernemingen.

Eumedion positief over NBA-discussienotie over transparantie en geheimhouding van accountants

Eumedion positief over NBA-discussienotie over transparantie en geheimhouding van accountantsNieuws · 21-12-2023

De door de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants opgestelde discussienotitie over transparantie en geheimhouding van accountants is een belangrijke aanzet om de positie van de externe accountant als vertrouwenspersoon van het maatschappelijk verkeer meer handen en voeten te geven. Dat schrijft Eumedion in haar vandaag ingediende reactie op de discussienotitie


Volgens Eumedion maakt de notitie duidelijk dat de externe accountant de maatschappij veel meer kan vertellen over wat hij bij een onderneming heeft gezien en aangetroffen dan nu het geval is. “Een externe accountant moet zich minder verschuilen achter zijn geheimhoudingsplicht”, aldus Eumedion. Eumedion verwelkomt met name de stellingen i) om de presentatie die de externe accountant op de aandeelhoudersvergadering (AVA) geeft openbaar te maken, ii) dat de externe accountant niet alleen aanwezig zou moeten zijn op de AVA, maar – desgewenst – ook bij de voorbereidende aandeelhoudersgesprekken op die AVA en iii) dat de externe accountant de mogelijkheid moet hebben om voorafgaand aan de AVA te reageren op een mededeling van een beursgenoteerde onderneming die raakt aan de accountantscontrole. Wel meent Eumedion dat de analyse die voorafgaat aan de bevindingen en stellingen in de notitie op sommige punten nog tekortschiet. In de reactie geeft Eumedion input om de analyse uit te breiden en te verdiepen. 

Carola van Lamoen vanaf eind april 2024 nieuwe Eumedion-bestuursvoorzitter

Carola van Lamoen vanaf eind april 2024 nieuwe Eumedion-bestuursvoorzitterNieuws · 21-12-2023

Carola van Lamoen, Hoofd Sustainable Investing bij Robeco, is door het Algemeen bestuur van Eumedion benoemd tot nieuwe bestuursvoorzitter van Eumedion. Carola van Lamoen (45 jaar) volgt per 25 april 2024 Lars Dijkstra (Van Lanschot Kempen) op die dan de maximumbenoemingstermijn van zes jaar bereikt. 




Carola van Lamoen werd op 1 oktober 2020 tot Eumedion-bestuurslid gekozen en vervult momenteel de functie van penningmeester. Voordat ze tot het Eumedion-bestuur toetrad, was ze voorzitter van de Beleggingscommissie van Eumedion. Tijdens de bestuursvergadering van 13 december jl. werden de bestuursleden Anne Gram (bestuurslid bij ABP) en Olaf van den Heuvel (Chief Investment Officer van Aegon Asset Management Nederland) voor een nieuwe periode van twee jaar herbenoemd. 






Eumedion voorstander van geïntegreerde accountantsverklaring over jaarrekening en duurzaamheidsverslag

Eumedion voorstander van geïntegreerde accountantsverklaring over jaarrekening en duurzaamheidsverslagNieuws · 18-12-2023

Eumedion verwelkomt de keus van de wetgever om gebruik te maken van de lidstaatoptie om voor te schrijven dat de assuranceverklaring over het duurzaamheidsverslag wordt opgenomen als afzonderlijk onderdeel van de accountantsverklaring. Dit volgt uit het vandaag door Eumedion ingediende commentaar op het voorontwerp van het implementatiebesluit richtlijn duurzaamheidsrapportering (‘CSRD’).


In haar commentaar geeft Eumedion aan dat een ‘geïntegreerde controleverklaring’ de consistentie bevordert tussen het (accountants)onderzoek van het duurzaamheidsverslag en de controle van de jaarrekening en de kenbaarheid van de dwarsverbanden tussen financiële en duurzaamheidsinformatie bij de gebruikers van de verklaringen. Eumedion laat de wetgever in het commentaar verder weten de gekozen implementatiewijze om verschillende redenen ongelukkig te vinden. Eumedion wijst erop dat het lastig is om inzicht te krijgen in de toepasselijke regels, dat de hoofdlijnen met betrekking tot het duurzaamheidsverslag net als bij de voorschriften voor de jaarrekening in de wet zelf zouden moeten worden opgenomen en dat er zaken tussen wal en schip dreigen te vallen. Daarnaast herhaalt Eumedion haar eerdere pleidooi om aandeelhouders een bindende stem te geven over het duurzaamheidsverslag. Dat bevordert de verantwoording van het bestuur over de gerealiseerde duurzaamheidsprestaties, net zoals dat nu gebeurt bij de gerealiseerde financiële prestaties via de vaststelling van de jaarrekening.

Eumedion publiceert geactualiseerd Handboek Corporate Governance

•	Eumedion publiceert geactualiseerd Handboek Corporate GovernanceNieuws · 15-12-2023

Eumedion heeft haar ‘Handboek Corporate Governance’ geactualiseerd naar aanleiding van de inwerkingtreding van nieuwe wet- en regelgeving, de inwerkingtreding van de herziene Corporate Governance Code en jurisprudentie. Er zijn geen substantiële wijzigingen in de stemgedragrichtlijnen aangebracht. 

Eumedion-deelnemers gebruiken het Handboek bij het bepalen van hun stemgedrag op de aandeelhoudersvergaderingen (AVA’s) van Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen. Daarnaast wordt het gebruikt bij de besluitvorming binnen Eumedion om haar deelnemers te “alerteren” omtrent een controversieel stempunt op de AVA-agenda van een Nederlandse beursgenoteerde onderneming. Deze ‘alerts’ worden vanaf het AVA-seizoen 2024 ook publiek beschikbaar gemaakt. 

Eumedion Beleidsplan 2024 vastgesteld

Eumedion Beleidsplan 2024 vastgesteldNieuws · 14-12-2023

De Eumedion Vergadering van Deelnemers heeft gisteren het Eumedion beleidsplan 2024 vastgesteld. Het beleidsplan geeft een overzicht van de vele activiteiten en werkzaamheden van Eumedion in het komende jaar. 


De belangrijke aandachtspunten voor 2024 zijn: i) de implementatie van de CSRD in de Nederlandse wet- en regelgeving; ii) de invoering van een permanente wettelijke grondslag om volledig digitale AVA’s te houden; iii) de evaluatie van de Europese richtlijn aandeelhoudersrechten, iv) het opstellen van een position paper over de ‘vermaatschappelijking’ van grote ondernemingen en institutionele beleggers en v) de toepassing van de Eumedion Speerpuntenbrief 2024 door de Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen.

Eumedion: betere gelijkschakeling nodig tussen SFDR- en CSRD-rapportage

Eumedion: betere gelijkschakeling nodig tussen SFDR- en CSRD-rapportageNieuws · 14-12-2023

De rapportage van duurzaamheidsinformatie onder de Verordening betreffende informatieverschaffing over duurzaamheid in de financiële sector (SFDR) kan aan effectiviteit winnen als een aantal tekortkomingen wordt geadresseerd. Dat schrijft Eumedion vandaag in haar reactie op de consultatie van de Europese Commissie over de evaluatie van de SFDR.


Eumedion wijst in haar reactie op een aantal tekortkomingen. Zo speelt niet alleen de beschikbaarheid en kwaliteit van data een bepalende rol, maar ligt er met name een risico in de materialiteitsgrondslag. Deze bestaat namelijk wel onder de richtlijn duurzaamheidsverslaggeving (‘CSRD’) – het principe van dubbele materialiteit -, maar niet onder SFDR. Daarnaast is er sprake van beperkte vergelijkbaarheid tussen de rapportagevereisten die horen bij de SFDR-artikelen 6, 8 en 9. Tevens speelt binnen de SFDR, zoals ook binnen het bredere pakket regelgeving rond duurzame financiering, het gebrek aan voldoende indicatoren op het gebied van goed ondernemingsbestuur. Daarnaast dient de SFDR het aspect van ‘transitie’ adequaat te erkennen en te ondersteunen. Veel van voornoemde aandachtspunten heeft Eumedion ook al aangestipt in haar reactie van juli 2023 op de SFDR-consultatie van de Europese koepels van toezichthouders.


Tot slot wijst Eumedion erop dat de ontwikkeling en introductie van een nadere categorisering of ‘labeling’ van duurzame financiële producten in haar ogen te complex zal blijken te zijn, waardoor de potentiële voordelen van een dergelijke classificatiesystematiek teniet gedaan zullen worden. Eumedion is daarom voorstander van een vereenvoudigde benadering, waarbij voor een breder pallet van financiële producten een beperkte set aan duurzaamheidsindicatoren verplicht wordt gesteld. Daarmee zou het ook voor (eind)klanten eenvoudiger moeten worden om de duurzaamheidsprestaties op een aantal sleutelonderwerpen te begrijpen.

Eumedion: assuranceverklaring over duurzaamheidsinformatie moet Key Assurance Matters bevatten

Eumedion: assuranceverklaring over duurzaamheidsinformatie moet Key Assurance Matters bevattenNieuws · 01-12-2023

Een assuranceverklaring over het duurzaamheidsinformatie zou 'Key Assurance Matters' moeten bevatten, vergelijkbaar met de eis dat een controleverklaring bij de jaarrekening 'Key Audit Matters' moet bevatten. Het opnemen van Key Assurance Matters zal de informatiewaarde van de assuranceverklaring voor gebruikers, zoals beleggers, werknemers en niet-gouvernementele organisaties (NGO's), vergroten. Eumedion bepleit dit in haar reactie op het voorstel van de International Audit and Assurance Standards Board (IAASB) voor een internationale standaard voor assurance op de duurzaamheidsverslaggeving.

 

Eumedion merkt in de reactie verder op dat de controle- en assurancestandaarden waarborgen moeten bevatten dat het verstrekken van zekerheid op de duurzaamheidsverslaggeving en op de jaarrekening niet geïsoleerd moet worden uitgevoerd. Accountants moeten in hun audit rekening houden met inzichten die zij hebben opgedaan tijdens hun werkzaamheden met betrekking tot de duurzaamheidsverslaggeving van een bedrijf, en vice versa. Bijvoorbeeld, belangrijke aannames met betrekking tot ‘net zero’-doelstellingen moeten consistent zijn.

 

De reactie van Eumedion waarschuwt ook tegen de verwatering van de termen 'beperkte mate van zekerheid' en 'redelijke zekerheid' wanneer deze worden toegepast op duurzaamheidsverslaggeving. De vraag wordt gesteld of er aanvullende niveaus van zekerheid nodig zijn, ongeacht welk rapport het betreft.

 

Eumedion pleit ervoor om corruptie expliciet op te nemen in de definitie van fraude binnen de controle- en assurancestandaarden, in plaats van de huidige classificatie als ‘een geval van 'niet-naleving van wetten en voorschriften'. Een dergelijke aanscherping zou gunstig zijn voor de striktheid waarmee de controle- en assurancewerkzaamheden wordt uitgevoerd.

Meer resultaten tonen Arrow